Viața sentimentală nu trebuie să fie obositoare, stranie sau să te facă să te simți ca în serialele TV. Relația pe care o ai ar fi bine să te facă fericită, plină de energie și inspirație. Dacă nu e încă așa, înseamnă că mai ai ceva de lucru.
Dacă ești singur/ă și nu simți nicio nevoie să te legi de cineva, cu atât mai bine. Înseamnă că ai atins ceea ce cu toții ne dorim, iar acest articol nu e pentru tine. Dacă ești, acum, într-o relație sau cauți una, atunci iată câteva sfaturi care te pot ajuta să ai o relație reușită.
1. Schimbă-ți modul de a gândi
Si eu sunt vinovat/ă pentru lucrurile care nu merg așa cum îmi doresc în relația mea. Este mult mai ușor să te plângi prietenilor și să te întrebi de ce sunt bărbații atât de…sau de ce sunt femeile atât de… E mult mai bine să realizezi că singura persoană din lume care poate controla asta, ești tu. Odată ce ai realizat acest lucru, nu doar să-l citești aici, ci chiar să înțelegi și accepți acest adevăr, vei vedea că începe schimbarea. În loc să aștepți ca cei din jur să te asculte și să te ajute, vei începe să te ajuți singur/ă/
Dacă ești în căutarea unei relații, primul lucru este să consideri că meriți această relație și să nu faci nicio concesie.
De asemenea, analizează și paternurile relațiilor trecute, dacă nu cumva ele te vor face să alegi același tip de persoană ca și până acum. Dacă ești nesigur/ă pe tine și nu ești cu adevărat deschis pentru o relație. Sau dacă nu cumva te temi să nu te alegi cu o persoană care nu-ți va aduce niciun bine, ca până acum ? Adesea, când considerăm că o anumită persoană este de calitate, relația noastră va face ca acea persoană să scoată la iveală și mai multe lucruri bune. La fel se întâmplă și cu relațiile. Dacă o vedem cu ochi buni, atunci are toate șansele să devină chiar bună.
2. Sinceritatea brutală este cea mai bună strategie
Una dintre cele mai bune lecții pe care le-am învățat din experiența în relații este că cea mai bună atitudine într-o relație bună este sinceritatea. Dacă nu te simți capabil să fii absolut transparent cu persoana cu care ești în relație, fie din cauză că crezi că o vei răni sau enerva sau orice altceva, înseamnă că nu ești alături de persoana potrivită.
Simțim piedici și îndoieli în orice relație, dar important este să putem discuta și să putem rezolva împreună aceste lucruri. Acest lucru este unul dintre cele mai importante lucruri care face ca o relație să dureze.
Sinceritatea, chiar brutală, frustă, este cheia cu care putem găsi relația care ni se potrivește. Împărtășește cele mai mari temeri sau vise, de la început. Dacă nu îți place mâncarea chinezească sau fotbalul, nu încerca să te faci că îți plac, doar ca să-i faci plăcere celuilalt. Într-o zi ai să ajungi să nu mai știi cine ești. Pe de altă parte, n-are rost să ratezi fericirea pe care o vei avea când vei întâlni persoana căreia îi plac/displac aceleași lucruri ca și ție.
3. Cunoaște-ți limitele
Pentru a găsi relația pe care ți-o dorești, trebuie să știi ce anume vrei de la relația pe care ți-o dorești. Gândește-te la lucrurile importante care sunt profund importante pentru tine și peste care nu vrei să treci. E bine să știi în ce situații nu ești dispus să faci compromisuri. Nu e vorba de lista de vise. Este vorba despre lista de non-negociabile. De exemplu: nu vrea copii, vrea sclavi, e misogin, nu are umor, etc. Nu considera niciodată că cineva care are unul dintre defectele peste care tu n-ai putea trece, se va schimba. Dar dacă ai întâlnit pe cineva care nu are niciunul, să nu crezi că acea persoană e perfectă. Doar că în această situație, puteți găsi împreună moduri de a lucra la descoperirea celor mai bune variante ale voastre.
4. Învață să-ți placă să fii singur/ă
Poate suna straniu, mai ales că acest articol este despre cum să găsești o relație și să îți placă în ea. Dar cel mai atractiv lucru care atrage orice partener este încrederea în tine. Dacă îți place să petreci timp de unul singur, vei intra cu siguranță într-o relație potrivită, din motivele potrivite. Nu vei ajunge să te arunci în ceva, doar din teama de a nu fi singur. Asta te poate duce în paternul acela în care descoperi că ești deja într-o relație, ba chiar te-ai legat sentimental de o persoană care nu corespunde deloc dorințelor tale.
E bine să fii atât de îndrăgostit de propria ta viață de unul singur și să aștepți o relație care să aducă ceva în plus. Nu merită deloc să alergi după o relație toxică, doar pentru că ți-e teamă să te descoperi pe tine. Poți să te scoți singur la cină, să citești o carte bună sau să îți pregătești o baie mișto. E bine să înveți să-ți îndeplinești dorințele singur, iar dacă ești nesigur pe tine, nu te aștepta ca un partener să te facă să te simți bine. Ai să te enervezi foarte tare când el nu face asta sau nu știe cum să ți le îndeplinească. De fapt, să știi că nu ai nevoie de nimic de la un partener. Ideea e doar să te bucuri de faptul că te face să te simți o persoană mai bună. Nu te aștepta să astupe toate golurile.
5. Luptă corect
Adevărul cel mai sigur este că, indiferent că ești în relația visurilor tale, vei ajunge să te cerți. Felul în care te cerți face ca o relație să fie sănătoasă și fericită. Fă cereri în loc să te plângi, vorbiți în reprize, pe rând și recunoaște când e nevoie de o pauză, fiindcă discuția a devenit periculoasă. Un cuplu trebuie să se antreneze în a nu fi de acord, la fel ca și în celelalte aspecte ale relației. Chiar dacă nu e nici romantic, nici plăcut.
6. Întreabă ”cum a fost azi”, în fiecare zi
Una dintre cele mai simple și importante lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți o relație este să-ți întrebi partenerul ”cum i-a fost ziua” și chiar să fii interesat de răspuns. Arta conversației ne învață că partenerul nostru trebuie să se simtă ascultat, să primească întrebări ajutătoare. E bine chiar să ne împărtășim opiniile despre ceea ce are de spus, odată ce ni s-a confesat. Când partenerul simte că te interesează mai mult decât ți-ar folosi, se crează un nou nivel de comunicare. Acela de echipă, de intimitate, la nivel inconștient.
7. Fii afectuos
Fiindcă vorbeam de intimitate, afecțiunea fizică nu este factorul determinant într-o relație fericită. Aceasta separă o prietenie de o poveste de dragoste. Dacă nu mai simțim pasiunea pe care o simțeam la început, e bine să păstrăm scânteia. Să ne ținem de mână, să ne sărutăm chiar înafara rutinei zilnice(la venire și la plecare) și să ne îmbrățișăm cât mai des posibil, de câte ori ne întâlnim prin casă.
8. Ține cont mai mult de felul în care partenerul tău răspunde la conflicte decât de conflictul în sine
Întorcându-ne la micile noastre defecte sau toane-fiecare dintre noi le avem. Oricine greșește și oricine poate fi afectat de emoțiile negative sau de frici. Dacă partenerul nostru răspunde la sentimentele noastre rănite cu o reacție adevărată, înțelegere și susținere și e preocupat mai puțin de propriile sentimente și de a avea dreptate, atunci iertați-l. Nu aduceți în discuție greșeli trecute și gândiți-vă la fiecare dezacord ca o echipă. Voi, împreună, vă luptați cu acea problemă, nu unul împotriva celuilalt !
9. Învățați care sunt manifestările stresului la partenerul vostru
Chiar dacă sunteți cei mai compatibili de pe planetă, fiecare dintre voi luptă cu stresul în diverse moduri. Gândiți-vă că stresul nu dispare atunci când găsiți relația perfectă sau persoana perfectă. Veți ajunge acasă, de multe ori, stresați de la serviciu și vă veți enerva de ce v-a zis șeful și veți trece prin aglomerația din trafic ! Dacă veți recunoaște că reacțiile partenerului vin de la stres, atunci veți accepta mai ușor. Comunicați dacă vreți să vă asculte sau dacă vreți să vă ajute să rezolvați problema. Spuneți-i sincer cum vă manifestați atunci când sunteți stresat-ceva foarte simplu, care vă va ajuta să vă puteți sprijini pe partener și vice-versa, in astfel de momente.
10. Exprimați-vă iubirea în limbajul de iubire al partenerului
Capacitatea de a fi iubitor este, cu siguranță, un lucru foarte important în relații, nu ? Dar dacă vă exprimați iubirea în limbajul propriu, iar partenerul nu înțelege, ce faceți ? Puteți face un test pentru a descoperi limbajul iubirii care vă corespunde. Se spune că sunt, în mare, cinci. Dacă nu ați aflat despre schimbarea pe care o poate produce o astfel de descoperire, puteți citi mai multe, aici. Va trebui să învățați care este limbajul iubirii pentru partener și să-i vorbiți pe limba lui. Dacă este genul Cuvinte de afirmare, puteți să-i trimiteți mesaje cu complimente în timpul săptămânii. Dacă este ”Fapte”, puteți să-i spălați rufele înainte de a ajunge acasă. Dacă veți comunica iubirea în felul preferat de partener, e sigur că veți atinge unul dintre cele mai importante secrete ale relațiilor de succes.
11. Găsiți scopuri comune
Nu vă concentrați doar să vă faceți fericiți unul pe celălalt în timpul unei relații, gandiți-vă cum v-ați simți mai împliniți și începeți să lucrați pentru scopuri comune. Fie că vă gândiți la același proiect sau că vreți să mergeți împreună la sală. Să mâncați mai sănătos fiindcă partenerul vrea să slăbească , să-l ajutați mâncând același regim sau cel puțin, să nu-l ispitiți cu alte preparate. E bine să fiți acolo, atunci când partenerul vrea să atingă un scop. Ajutați-vă să deveniți cea mai bună variantă a voastră, pentru a vă simți împliniți.
12. Spuneți ”mulțumesc” în fiecare zi
Orice expert în relații vă va spune să recunoștința este un ingredient secret al relațiilor reușite. Pentru a putea vedea mereu partea plină a paharului în relația voastră, faceți-vă un obicei de a vă gândi la trei lucruri pentru care sunteți recunoscător că aveți partenerul pe care-l aveți. Spuneți-i și lui lucrul acesta. Spuneți ”mulțumesc” cât de des posibil, chiar dacă e vorba de lucruri obișnuite, fie că e vorba de rutina zilnică.(spălatul vaselor sau plimbatul câinelui).
13. Creați un portret al persoanei care ați vrea să deveniți
OK, asta sună ca un obicetiv dintr-o carte de dezvoltare personală, dar credeți-mă, acest exercițiu vă va deschide o ușă către găsirea perechii pe care o doriți. Mai clar, întrebați-vă ce fel de partener ați vrea să fiți. Dacă vă veți pune întrebarea, nu numai că veți căuta ceea ce trebuie, dar vă va ajuta și să vă orientați în timpul relației. Această întrebare este de fapt o conductă către voi înșivă care vă va ajuta să vă iubiți mai mult și să vă criticați mai puțin.