Îți dorești să te simți iubit/ă și conectat/ă cu partenerul tău ? Acestea sunt câteva idei care te pot ajuta să construiești o relație romantică sănătoasă și care să-ți aducă satisfacție
Cum construiești o relație sănătoasă ?
Toate relațiile romantice trec prin suișuri și coborâșuri și necesită muncă, dedicare și dorința de a te adapta și de a te schimba alături de partenerul tău. Dar chiar dacă relația este abia la început sau dacă sunteți împreună de ani, sunt câțiva pași pe care e necesar să-i faci. Chiar dacă ai experiență și mai multe relații eșuate în trecut. Chiar dacă a trebuit să le străduiești pentru a reaprinde flacăra relației tale, există moduri prin care poți reuși să rămâi conectat, să găsești împlinirea și să te bucuri de o relație pe termen lung.
Ce înseamnă o relație sănătoasă ?
Fiecare relație este unică, iar oamenii ajung împreună din diverse motive. O parte importantă a unei relații sănătoase este un scop comun, adică ce îți dorești de la acea relație și încotro ai vrea să meargă ea. Este ceva ce nu poți afla decât printr-o discuție profundă și sincertă cu partenerul tău.
Sunt câteva caracteristici pe care cele mai reușite relații le au în comun. Aceste principii de bază pot ajuta ca o relație să rămână plină de sens, să te facă să te simți împlinită și să găsești mereu scopuri și să depășești provocări împreună cu partenerul tău.
Să menții o conexiune emoțională cu celălalt. Asta înseamnă ca și tu și celălalt să vă simțiți iubiți. Dacă simți că ești iubit, simți că ești acceptat și apreciat de partenerul tău. Unele relații ajung să devină o conviețuire pașnică, dar partenerii nu au o conexiune emoțională. În timp ce relația pare stabilă la suprafață, o lipsă de implicare și de conexiune emoțională nu face decât să mărească distanța dintre cei doi.
Să nu-ți fie teamă de a nu fi de acord(cu respect). Unele cupluri discută liniștit, în altele se ridică vocea și dezacordul e exprimat pasional. Cheia unei relații puternice este, însă, să nu îți fie teamă de conflict. E bine să te simți în siguranță atunci când vorbești despre lucrurile care nu-ți plac. Ideal este să poți rezolva conflictele fără a fi umilit sau fără a insista că ai dreptate.
Îți menții interesele și relațiile din afara relației. În ciuda a ceea ce transmit filmelenși romanele de dragoste facile, nu există nicio persoană care să-ți satisfacă toate nevoile. De fapt, a aștepta prea mult de la partener, poate pune o presiune prea mare asupra relațiie. Pentru ca relația să fie vie și pentru a-i aduce mereu ceva noi, e bine să-ți menții identitatea înafara acesteia. Să păstrezi conexiunile cu familia, prietenii și să ai grijă de pasiunile și activitățile tale individuale.
Să comunici deschis și sincer. Buna comunicare este o altă parte importantă a unei relații. Când doi oameni știu ce vor de la o relație și își exprimă fără teamă nevoile, temerile și dorințele, legătura dintre ce doi devine mai puternică.
A te îndrăgosti versus a rămâne îndrăgostit
Pentru cei mai mulți dintre oameni, îndrăgostirea înseamnă ceva ce pur și simplu se întâmplă. Dar să rămâi îngrăgostit, să păstrezi acea experiență a îndrăgostirii, necesită efort și dedicare. Dar de cele mai multe ori rezultatele sunt pe măsura efortului. O relație sănătoasă, sigură poate să fie un suport în viață, în momentele grele sau în cele fericite.
Multe dintre cupluri se concentrează pe relație doar dacă apar probleme care trebuie rezolvate. Odată ce problemele trec, fiecare se întoarce la carieră, copii sau alte interese. Relațiile romantice necesită atenție contină pentru a rezista. Dacă relația rămâne un punct de concentrare, ea va solicita efort și atenție. Dacă găsești o problemă pe parcurs, rezolvarea ei te va ajuta să nu lași ca problema să crească în timp și să devină insurmontabilă.
Câteva idei care te pot ajuta să păstrezi acea senzație de a fi îndrăgostit și să menții o relație atractivă.T
Tip 1: Petreceți timp față în față
Vă îndrăgostiți dacă vă priviți și vă ascultați unul pe celălalt. Dacă veți continua să priviți și să ascultați cu atenție, puteți menține senzația de îngrăgostire pe termen lung. Probabil că vă mai amintiți de primele întâlniri. Totul părea nou și interesant și ați fi petrecut ore întregi stând de vorbă sau propunând noi lucruri de încercat. Pe urmă, au apărut cerințele de la serviciu, familia, alte obligații și nevoia de a avea timp pentru voi înșivă. Toate astea fac ca timpul petrecut împreună să fie mai puțin.
Pentru multe cupluri timpul petrecut față în față este înlocuit cu mesaje grăbite pe telefon, emailuri, samd. Comunicarea digitală este foarte bună pentru diverse scopuri, dar nu are un impact foarte buna asupra creierului și sistemului nervos și nu are același efect ca și comunicarea față în față. Dacă îi trimiți un mesaj partenerului ”Te iubesc” e minunat, dar mult prea rar ai timp să-l privești sau să stați împreună. Legăturile emoționale care vă fac să vă simțiți iubiți trebuie menținute. Oricât de ocupat ați fi, faceți-vă timp pentru a-l petrece împreună.
Faceți-vă un obicei de a petrece timp de calitate împreună. Oricât de ocupat ați fi, rezervați câteva minute în fiecare zi, lăsați deoparte device-urile, nu vă mai gândiți la altceva și concentrați-vă pe a vă conecta cu partenerul.
Găsiți ceva ce vă place să faceți împreună, fie că e un hobby comun, oră de dans, plimbări zilnice, cafeaua de dimineață.
Încercați ceva nou împreună. A face lucruri noi împreună poate fi un mod plăcut de a vă conecta și de a păstra lucrurile interesante. Puteți încerca un nou restaurant sau o excursie într-un loc în care n-ați mai fost niciodată.
Distrați-vă împreună Cuplurile sunt vesele și jucăușe mai ales la începutul relației. Atitudinea jucăușă e uitată odată ce încercările din viață apar, odată cu resentimentele. Păstrați simțul umorului care vă poate ajuta să treceți mai ușor prin momentele grele, să reduceți stresul și să le traversați mai repede. Găsiți moduri de joacă cu care să vă surprindeți partenerul, aducându-i flori sau rezervând pe neașteptate o masă la un restaurant. Joaca cu animalele sau cu copiii vă pot ajuta să vă reconectați cu partea voastră jucăușă.
Faceți lucruri împreună în beneficiul altora
Unul dintre cele mai puternice moduri de a vă apropia și de a vă conecta este să vă concentrați pe ceva ce vă place, dinafara relației. Să faceți voluntariat pentru un proiect comunitar, de exemplu. Să vă expuneți unor oameni și idei noi, să vă oferiți șansa să treceți prin noi provocări împreună. Veți descoperi moduri noi în care puteți să interacționați.
Tip 2: Rămâneți conectați prin comunicare
O bună comunicare este o parte fundamentală a unei relații sănătoase. Când experimentezi o conexiune emoțională puternică cu partenerul tău, te simți în siguranță și fericit. Când oamenii nu mai comunică bine, relația lor suferă și schimbările sau stresul pot duce chiar la deconectare. Poate să sune simplist, dar atât timp cât comunicăm, putem să rezolvăm orice probleme ar apărea.
Spune-i partenerului ce ai nevoie, nu-l lăsa să ghicească
Nu e întotdeauna ușor să vorbești despre ceea ce îți dorești. Pentru mulți dintre noi nu e timp nici măcar să aflăm ce ne dorim exact de la o relație. Chiar dacă știi ce vrei, să vorbești despre asta te poate face să te simți vulnerabil, stânjenit sau chiar timid. Dar privește totul din punctul de vedere al partenerului. Să oferi confort și înțelegere cuiva la care ții nu e o povară, e o plăcere.
Dacă vă știți de multă vreme, poți crede că partenerul tău știe deja ce gândești și ce vrei. Dar partenerul nu este un cititor de gânduri. S-ar putea să aibă o idee, dar e mult mai bine să-i spunem exact ce gândim pentru a elimina orice confuzie.
Partenerul nostru s-ar putea să simtă ceva, dar poate nu e exact ce am avea nevoie. Mai mult decât atât, oamenii se schimbă, ceea ce îți doreai acum cinci ani s-ar putea să nu mai fie de actualitate. Așa că, în loc să lași resentimentele să apară, neânțelegerile și mânia, fiindcă partenerul dă mereu greș, fă-ți mai bine un obicei din a-i spune exact ce ai nevoie.
Ține cont de mesajele non-verbale ale partenerului
O mare parte din comunicare este transmisă prin ceea ce nu spunem. Prin postură, privire, tonul vocii, gesturi diverseee. Ele comunică mai mult decât cuvintele.
Când poți decoda limbajul corporal al partenerului sau gesturile, vei putea să știi cum se simte și să răspunzi în acord cu asta. Pentru o relație bună, fiecare dintre e bine să înțeleagă micile mesaje non-verbale ale celuilalt. Răspunsurile lui pot fi diferite de ale voastre. Poate o persoană preferă o îmbrățișare după o zi stresantă, în timp ce alteia i-ar face bine o plimbare sau o sesiune de discuții.
E important ca ceea ce spui să se potrivească cu limbajul corpului tău. Dacă spui ”Sunt ok”, dar scâșnești din dinți și privești în altă parte, corpul tău spune clar că ești oricum, dar nu ok.
Când primești răspunsuri bune de la partener, te simți iubit și fericit, iar când trimiți emoții pozitive, partenerul simte la fel. Când te oprești din a detecta emoțiile partenerului tău, poți afecta relația, mai ales în momente mai stresante.
Fii un bun ascultător
O mare parte din interes în societatea noastră este pus pe a vorbi. Dar felul în care asculți o persoană îi oferă acesteia senzația că e apreciată și înțeleasă. A asculta cealaltă persoană construiește o conexiune puternică.
Este o mare diferență între a asculta în felul acesta și a auzi doar. Când asculți, când ești implicat în ceea ce se spune, poți auzi tonurile subtile ale partenerului care îți transmit cum se simte cu adevărat și emoțiile pe care vrea să le transmită. Dacă ești un bun ascultător, asta nu înseamnă că trebuie să fii și de acord cu spusele partenerului sau că îți schimbi părerea. Dar ascultarea te va ajuta să găsești puncte comune care vor rezolva conflictul.
Învață să manageriezi stresul
Când ești stresat sau depășit emoțional, poți intrepreta greșit ceea ce spune sau face partenerul, poți transmite semnale confuze sau greșite sau poți avea un comportament care nu-ți face cinste. De câte ori nu ți s-a întâmplat să faci sau să spui ceva partenerului, când erai stresat, de care ți-a părut rău ?
Dacă vei învăța câteva tehnici de control al stresului care te pot ajuta să te calmezi rapid, nu numai vă vei evita astfel de situații, dar vei învăța să eviți conflictele și neînțelegerile și chiar să-ți calmezi partenerul, atunci când nervii dau pe dinafară.
Tip 3: Menține vie intimitatea fizică
Atingerea este o parte fundamentală a existenței imane. Studiile pe copii arată importanța contactelor afectuoase asupra dezvoltării creierului. Beneficiile atingerii afectuoase nu se limitează la copilărie. Contactele afectuoase cresc nivelul de oxytocină al corpului, hormonul care influențează atașamentele și conexiunea emoțională.
Dacă sexul este partea ascunsă a relațiilor, nu trebuie ca aceasta să fie singura metodă sau metoda primordială de a avea contact fizic. Putem să ne ținem de mână, să ne îmbrățișăm, să ne sărutăm, e la fel de important.
E și mai bine dacă suntem atenți la ce îi place partenerului nostru. Dacă îl atingem când nu se așteaptăm, putem obține efectul invers, să se retragă. Așa că, până la urmă, cea mai importantă rămâne comunicarea, care ne ajută să descoperim intențiile și nevoile partenerului nostru.
Tip 4: Învață să dai și să primești în relația ta
Dacă aștepți să primești tot ce vrei, 100 % din timpul relației tale, vei fi dezamăgită. Relațiile sănătoase sunt bazate pe compromis. E nevoie de efort din partea ambilor pentru a se asigura că schimbul este rezonabil.
Află ce este important pentru partenerul tău
Dacă ai grijă să vezi ce este important pentru partenerul tău, aceasta poate aduce echilibru și rezultate pe termen lung. Pe de cealaltă parte, partenerul tău trebuie să știe ce este important pentru tine și e bine să îi explici cât mai clar. A oferi constant celorlalți, ignorând nevoile tale va duce la resentimente și furie.
Nu face un scop din ”a câștiga”
Dacă te raportezi la partenerul tău în ideea că trebuie să fie cum vrei tu, va fi dificil să ajungi la un compromis. De multe ori, această atitudine vine din faptul că nevoile tale nu au fost îndeplinite în tinerețe sau poate fi vorba de ani în care ai acumulat resentimente în relații, care au ajuns la un punct critic. Este bine să ai convingeri puternice, dar partenerul tău merită să fie ascultat. Respectul față de cealaltă persoană și considerația pentru punctul său de vedere sunt importante într-o relație sănătoasă.
Învață cum să rezolvi conflictele cu respect
Conflictul este inevitabil în orice relație, dar pentru a menține o relație puternică, trebuie ca ambii parteneri să se simtă auziți. Scopul nu este să câștig, ci să mențin și să îmbunătățesc relația.i
Fii sigur că lupți corect. KeepPăstrează concentrarea pe problemă și respectă cealaltă persoană. Nu începe o ceartă pentru lucruri care nu pot fi schimbate.
Nu ataca pe cineva direct folosește mai bine declarațiile care încep cu ”eu” pentru a comunica felul în care te simți. De exemplu, în loc să spui ”mă faci să mă simt prost”, spune ”Mă simt prost când faci asta”.
Nu aduce alte certuri în discuție În loc că privim spre conflicte mai vechi sau să dăm vina pe cineva, e bine să ne concentrăm pe ceea ce e de făcut acum și aici pentru a rezolva problema.
Fii deschis să ierți. Rezolvarea conflictului e imposibilă dacă nu vrei să ierți.
Dacă lucrurile sunt prea aprinse, ia o pauzăI. Ia-ți cinci minute pentru a reduce stresul și a te calma, înainte de a spune sau a face ceva ce s-ar putea să regreți. Amintește-ți mereu că te cerți cu persoana pe care o iubești.
Dă-ți seama când trebuie să renunți la ceva Dacă nu poți ajunge la o înțelegere, acceptă că nu sunteți de acord. E nevoie de doi oameni pentru ca o ceartă să continue. Dacă un conflict nu duce niciunde, poți să renunți și să treci mai departe.
Tip 5: Așeaptă-te la reci și calde
E important să recunoaștem că sunt bune și rele în orice relație. Nu veți fi mereu pe aceeași pagină. Uneori partenerul se va lupta cu ceva care îl stresează, cum este un alt membru al familiei. Alte evenimente, schimbarea jobului, problemele de sănătate pot afecta ambii parteneri și relația poate suferi. Se poate să aveți idei diferite despre cum să manageriați finanțele sau cum să creșteți copiii.
Nu arunca problemele pe partener Stresurile vieții ne pot face să fim nervoși. Dacă te confrunți cu mult stres, poate părea mai ușor să îți verși nervii pe partenerș Certurile de acest fel pot fi o eliberare, dar în timp otrăvește relația. Găsește alte moduri de a elibera stresul, furia și frustrarea.
Să încerci să forțezi o soluție poate crea mai multe probleme Fiecare persoană trece prin probleme și încercări în felul său. Dar amintește-ți că sunteți o echipă. Mergeți împreună și prin locurile mai puțin primitoare.
Privește mereu către începutul relației Amintește-ți momentele care v-au adus împreună, vezi care e momentul în care v-ați îndepărtat și vezi cum puteți readuce împreună acea experiență de îndrăgostire.
Fii deschis la schimbare. Schimbarea e inevitabilă în viață și ea apare chiar dacă o accepți sau nu. E esențial să fii flexibil și să te poți adapta la schimbările care apar în orice relație, ele vă ajută să creșteți împreună trecând prin momente mai bune sau mai puțin bune.
Dacă aveți nevoie de ajutor dinafară, cereți-l împreună ! Uneori, problemele unei relații pot deveni mult prea complexe sau vă pot depăși capacitatea de a le rezolva. Puteți sta de vorbă, împreună cu un consilier sau cu o figură mai importantă din familie, care vă inspiră încredere. Poate fi de ajutor.