relatii adolescenti

Adolescenți. Cum știi dacă ești într-o relație potrivită?

Sunt într-o relație sănătoasă?

Pare că e iubire – Dar este cu adevărat?

relatii adolescenti
Relatii-adolescenți

Este normal să vezi lumea prin ochelari roz, în prima perioadă a unei relații.

Pentru unii oameni, însă, ochelarii roz se transformă în ochelari prin care nu mai văd nimic, dacă relația nu este așa cum ar fi sănătos să fie.

Ce înseamnă o relație sănătoasă și cum o recunoaștem?

Sperăm că tu și prietenul tău vă tratați bine unul pe celălalt. Nu sunteți siguri că este așa? Faceți un pas înapoi când simțiți că vă atrage prea mult și analizați dacă relația voastră are aceste calități:

  • Respect reciproc. El sau ea știu că sunteți minunat și de ce? Asigurați-vă că BF sau GF vostru vă cunoaște. Vă ascultă atunci când spuneți ceva sau nu vă simțiți confortabil să faceți asta și vă retrageți? Respectul într-o relație înseamnă ca fiecare dintre cei doi să-l aprecieze pe celălalt și să înțeleagă – iar asta nu trebuie să fie o provocare – limitele celuilalt.
  • Încredere:  Vorbiți cu un tip care vă e coleg și prietenul tocmai intră. Își pierde controlul sau merge mai departe fiindcă știe că nu îl veți înșela niciodată? Este ok să fii gelos din când în când – gelozia este o emoție naturală. Dar cum reacționează cineva atunci când este gelos, este important. Nu poți avea o relație sănătoasă fără a avea încredere unul în celălalt.
  • Sinceritate. Ea merge mână în mână cu încrederea, fiindcă nu poți avea încredere în cineva când persoana nu este sinceră. V-ați prins vreodată prietena/prietenul cu o minciună grosolană? Cum ar fi că trebuie să lucreze într-o seară, dar ați descoperit că era cu prietenii la un film? Data viitoare când vă va spune că are de lucru, veți avea probleme să o credeți, iar încrederea în ea va fi foarte slabă.
  • Susținerea. Nu doar în momentele urâte trebuie să fiți susținuți de prietenul vostru. Unii oameni sunt buni doar când se întâmplă ceva, dar nu îi interesează nimic despre lucrurile frumoase din viața voastră. Într-o relație sănătoasă, celălalt este un umăr pe care să plângeți când părinții divorțează și, de asemenea, omul cu care sărbătoriți atunci când aveți un succes.
  • Corectitudine/Egalitate. Este bine să dai și să primești într-o relație. Alegeți cu rândul ce film să vedeți? Ca și cuplu, stați destul cu prietenii partenerului vostru, la fel ca și cu prietenii voștri? Sunteți sigur, atunci, că există un echilibru. Lucrurile o iau razna rapid, atunci când relația se transformă într-o luptă pentru putere, una dintre persoane vrea să fie mereu doar ca ea, tot timpul.
  • Identități separate. Intr-o relație sănătoasă, fiecare trebuie să facă compromisuri. Asta nu înseamnă să te pierzi pe tine în relație și să nu mai știi cine ești. Când începi să ieși cu cineva, fiecare dintre voi are familie, prieteni, interese, pasiuni, iar asta nu trebuie să se schimbe. Niciunul dintre voi nu trebuie să vrea să pară ceea ce nu este. Nu este bine să renunți la a-ți vedea prietenii sau la activitățile care te ajută să te dezvolți. Este bine să fii liber să ai interesele tale, pasiunile tale și să îți poți face prieteni noi, să mergi mai departe cu viața ta.
  • Bună comunicare. Puteți vorbi și împărtăși sentimente care sunt importante pentru voi? Nu țineți sentimentele ascunse, doar fiindcă vă e teamă că nu e ceea ce BF sau GF vor să audă. Dacă aveți nevoie de ceva timp pentru a fi gata să îi spuneți anumite lucruri, persoana potrivită vă va acorda timpul necesar să faceți asta.

Ce este o relație nesănătoasă și cum o recunoaștem?

O relație este nesănătoasă atunci când implică răutăți, lipsă de respect, control sau atitudini abuzive. Unii oameni trăiesc în familie cu părinți care se ceartă sau care se abuzează reciproc – emoțional, verbal sau chiar fizic. Pentru oamenii care au crescut în astfel de medii, acestea sunt atitudini ”normale”. NU, NU SUNT!

Cei mai mulți dintre noi copiem comportamentul adulților și tindem să îi imităm. Deci cineva care a trăit într-un mediu în care violența și comportamentul lipsit de respect erau normale, nu a învățat cum trebuie să îi trateze pe ceilalți. Nu știe ce este bunătatea sau respectul sau cum să primească aceste lucruri.

Calități ca bunătatea și respectul sunt necesare într-o relație sănătoasă. Cineva care nu are aceste lucruri, trebuie să lucreze la ele cu un terapeut și abia apoi va fi pregătit pentru o relație

În același timp, chiar dacă îți pare rău sau ai sentimente pentru cineva care a fost tratat astfel, trebuie să ai grijă în primul rând de tine – nu este bine să stai într-o relație care include comportamente abuzive de nici un fel.

Semne de alarmă

Când prietenul tău sau prietena ta folosesc insulte verbale, limbaj răutăcios sau agresiv, te lovește sau te pălmuiește, sau te forțează să ai relații sexuale cu el, este un semn de abuz emoțional, verbal sau fizic.

Pune-ți următoarele întrebări. Prietenul/prietena mea:

se enervează când nu las totul așa cum vrea el/ea?

critică felul în care arăt, mă îmbrac și spune să nu voi găsi pe altcineva care să vrea să fie cu mine?

mă oprește să mă văd cu prietenii sau să vorbesc cu alte persoane? 

vrea să renunț la orice alte activități, chiar la cele care îmi plac?

ridică mâna să mă lovească atunci când se înfurie?

mă forțează să fac în pat lucruri pe care nu vreau să le fac?

Acestea nu sunt singurele întrebări pe care să ți le pui. Dacă ai impresia că în vreun fel, partenerul/partenera încearcă să te controleze, să te facă să te simți prost în legătură cu propria persoană, să te izoleze de restul lumii sau – asta e foarte grav – să te rănească fizic sau sexual, este momentul să renunți la această relație, repede. Lasă pe cineva apropiat sau cineva din familie să știe ce se întâmplă și asigură-te că ești în siguranță.

Pot fi găsite scuze pentru violență,posesivitate sau furie sau interpretarea lor ca moduri de a îți exprima iubirea. Dar chiar dacă persoana care te rănește, te iubește, nu este o relație pe care s-o menții. Nimeni nu merită să fie lovit, amenințat sau forțat să facă ceva ce nu își dorește.

De ce sunt unele relații atât de dificile?

Ați auzit despre faptul că este greu să iubești pe cineva atunci când nu te iubești destul pe tine? Există o foarte mare problemă atunci când ambii parteneri se luptă cu probleme de respect de sine. Prietenul sau prietena ta nu au rolul de a te face să te repecți pe tine dacă nu poți face tu asta. Concentrează-te pe fericirea ta și nu îți lua responsabilitatea de a te îngrijora de binele altei persoane.

Dacă simți că prietena/prietenul tău vor vrea mult de la tine, dacă relația ajunge să fie o povară sau o problemă în loc să fie o bucurie, este timpul să te întrebi dacă este bună pentru tine. Cineva care nu se simte fericit și în siguranță, nu va putea fi un partener bun pentru o relație sănătoasă.

Relațiile intense pot fi grele pentru anumiți adolescenți. Unii sunt preocupați de dezvoltarea lor, de responsabilitățile pe care le au și nu au energia emoțională să răspundă de sentimentele altcuiva. Nu vă îngrijorați dacă nu sunteți pregătiți, deocamdată, pentru o relație de cuplu. Veți fi și aveți dreptul să vă luați cât timp aveți nevoie pentru a vă pregăti.

Ați observat că relațiile din adolescență nu durează foarte mult? Nu e de mirare – sunteți amândoi în plină dezvoltare și vă schimbați în fiecare zi. Dacă încercați să mențineți relația, este posibil să devină urâtă. E mai bine să vă despărțiți prieteni decât să nu vă mai simțiti bine împreună în nici un fel. Și înainte de a căuta iubirea la altcineva, e bine să vă respectați actualul partener și să încheiați mai întâi relația cu el, înainte de a vă repezi în brațele altcuiva.

Relațiile pot fi amuzante, pline de romantism, de intensitate, de sentimente și de durere, uneori. Fie că sunteți singur sau aveți o relație, amintiți-vă că aveți dreptul de a alege de cine să fiți aproape. Dacă așteptați, încă, luați-vă timp să cunoașteți mai multe persoane.

Gândiți-vă la calitățile pe care le aprciați la prieteni și vedeți cum se potrivesc ele cu ingredientele unei relații sănătoase. Munciți pentru a vă dezvolta calitățile voastre – ele vă vor face să fiți mai atrăgători pentru ceilalți. Dacă sunteți deja parte dintr-o relație, asigurați-vă că aceasta scoate la lumină ceea ce este mai frumos în voi, amândoi.