Marea iubire

Pot certurile din cuplu să facă bine relației ?

Poate cearta să facă bine unei relații ?

Indiferent cât de multe știi despre cele mai ascunse și întunecate secrete ale partenerului tău și câte dimineți ai petrecut alături de el în același pat, rămâneți două persoane diferite. Ceea ce înseamnă că ceea ce trăiți și felul în care receptați ce se întâmplă nu se potrivesc întotdeauna.

În anumite cazuri, aceste diferențe pot duce la discuții în relații. Și cu toate că nu este prea plăcut să discuți în contradictoriu despre un anume subiect, certurile în relații pot fi benefice.

Certurile pot întări legăturile dintre doi oameni, deci pot face relația mai puternică.

In acest articol, vom analiza certurile care au loc în relații, vom vedea cum să ne raportăm la ele, ce să evităm atunci când ne certăm. Vom vedea cum putem beneficia din schimbul de replici care au loc în timpul unei discuții în cuplu.

Cum să te cerți cu partenerul tău ?

Este clar că într-un anume moment al relației, va apărea o ceartă. Mai ales dacă petreci mult timp împreună cu o altă persoană. Vestea bună este că să te enervezi pe partener este absolut normal și cât se poate de sănătos. Cu condiția să te eviți anumite lucruri în timpul unui conflict.

Dacă simți că te enervează ceva ce partenerul tău a făcut sau a spus, respiră adânc și fă un pas înapoi. Încearcă să aplici câteva sfaturi pentru a avea o ceartă cât mai eficientă cu celălalt.

Alege-ți cuvintele cu atenție

Chiar dacă apar emoții foarte puternice, este important să faci afirmații măsurate și să oferi partenerului tău răspunsuri pe un ton calm, în timpul disputelor.

Comunicarea eficientă trebuie să rămână la baza oricărei discuții.

Asta înseamnă să renunți la replicile ascuțite și la sentimentele dureroase pe care ți le-ai dori. Înseamnă să încerci să alegi cuvinte frumoase și să eviți expresiile grele, cum ar fi ”idiot”, ”prost”, ”stupid”, atunci când te referi sau adresezi partenerului tău.

Alegerea greșită a cuvintelor poate accentua o ceartă și poate să răcească relația cu partenerul tău. Dacă vorbești cu atenție în timpul conflictului, îți dai șansa să fii mai clar și să transmiți ceea ce vrei mult mai eficient.

Încearcă să privești lucrurile din punctul de vedere al celuilalt

Chiar dacă te simți rănit sau furios din cauza lucrurilor pe care le-a făcut partenerul tău, e important să încerci să treci peste tine și să încerci să privești din perspectiva partenerului.

‘Are, oare, dreptate?’, ‘puteam să mă acomodez nevoilor sale mai bine ? Poate că ar trebui să înțeleg atunci când nu vrea să discute imediat după o zi grea de lucru”.

Văzând lucrurile din perspectiva partenerului, nu doar că îți oferi șansa să vezi lucrurile din mai multe unghiuri, dar și pui nevoile emoționale ale persoanei pe care o iubești înaintea dorinței tale de a câștiga în discuție.

Ascultă cu o minte deschisă

Este important să intri în conflict cu dorința de a găsi o soluție. Dacă fiecare replică a ta urmărește să îl rănească pe partenerul tău sau să dovedească faptul că tu ai dreptate, vei ajunge să afectezi relația.

Nu doar că îl vei descuraja pe partenerul tău să vorbească despre dificultățile din relație, dar atitudinea va construi un zid între voi, iar acest lucru va limita viitorul relației.  

E mult mai bine să asculți ce spune partenerul tău și să te asiguri că pui întrebări, astfel încât să nu rămână prea multe lucruri nelămurite.

Cere, în loc să te plângi !

Mesajul tău poate fi comunicat mai bine dacă înveți să exprimi dorințele tale decât dacă te plângi acestuia.

În loc să spui “de ce nu faci curat niciodată ?” încearcă să spui, “dormitorul începe să arate rău-te superi dacă te rog să îți pui lucrurile în ordine ?”

Vorbește direct, în loc să faci aluzii, fiindcă asta va elimina tensiunile și va menține respectul în interacțiunile din relația ta.

Dați-vă timp să vorbiți fiecare dintre voi !

Pentru a vă spune toate problemele, trebuie să vă dați timp, reciproc, pentru asta. Când celălalt vorbește, încercați să nu-l întrerupeți, dacă nu este nevoie să dați vreo explicație. Dacă e cazul să vorbiți, faceți-o cu politețe și pe un ton cât mai lipsit de agresivitate.

In unele cazuri, o ceartă nu se calmează într-o zi, mai ales dacă emoțiile și stările se amplifică. Trebuie să acceptați să vă opriți și să agreați un moment în care să continuați discuțiile.

Greșeli care se fac în certurile din relațiile de cuplu

Certurile pot, așadar, să facă bine relațiilor de cuplu, dacă au loc fără a se depăși limitele respectului și niciunul dintre parteneri nu încearcă să-l învingă pe celalalt.

Când partenerii se ceartă în moduri greșite, efectele pot fi foarte puternice. Studiile arată că certurile din mariaje pot duce la anxietate, depresie și chiar modificări de comportament. Mai mult decât atât, în căsniciile cu copii, certurile pot afecta copiii și pot avea efecte negative asupra rudelor.

Iată ce trebuie să evitați în timpul certurilor:

  • Să faceți amenințări
  • Să vă spuneți pe nume
  • Să faceți comparații cu alte cupluri
  • Să implicați copiii în dispută
  • Să vă oferiți unul celuilalt tratamentul cu ”tăcere”

Când certurile duc la violență fizică, este un semn că relația are o problemă serioasă. Este mult mai bine să părăsiți un partener abuziv pentru a vă apăra sănătatea și pentru a preveni ceva și mai grav.

Dacă tu sau partenerul tău nu ajungeți la un rezultat, chiar dacă nu se ajunge la violență, este bine să luați în calcul și varianta unei schimbări. Dacă aveți nevoie de siguranță, puteți apela și la consilierea de cuplu.

Beneficiile certurilor din relație

Dacă este corectă, cearta poate fi o lecție pentru ambii parteneri, care le poate îmbunătăți relația.

Cearta este un semn că ambilor parteneri le pasă de relație

Cearta este un fel simplu de a afla dacă partenerul este de cursă lungă. Un fel sănătos de viață este acela în care poți evita drama și poți trece peste momentele dificile.

Partenerii care sunt dispuși să treacă peste momentele de dezacord-mai ales cei care folosesc o comunicare clară și blândă-sunt persoane care au relații de succes.

Cearta face relațiile mai puternice

Când partenerii se ceartă fără a folosi cuvinte grele, relația lor devine mai puternică.

Când ambii parteneri vor să rezolve dezacordul, apare încrederea că pot rezolva situații, fără ca viitorul relației să fie amenințat.

În acest fel, partenerii pot să aducă în discuție dezamăgiri sau nemulțumiri, fără să lase loc pentru resentimente. Toate acestea ajută la călirea relației și la rezistența mai mare a acesteia în timp.

Te ajută să înveți mai multe despre partener

Atunci când îți comunici problemele și dai explicații partenerului în anumite domenii-amândoi învățați lucruri pe care nu le-ați știut despre partenerul vostru.

Puteți afla, de exemplu, că vocea lor devine mai joasă atunci când sunt răniți. Puteți să aflați că nu le place să se certe înainte de culcare. Sau puteți afla chiar despre ce temeri și îngrijorări au în legătură cu relația.